wall of fame
zorgwerkgever van het jaar 2024
Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL)
zorgwerkgever van het jaar
Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) mag zich een jaar lang dé zorgwerkgever van het jaar noemen. Het ziekenhuis sleept de titel in de wacht dankzij haar sterke inzet op verschillende thema’s: van employer branding tot inspanningen rond mentaal welzijn en het betrekken van medewerkers bij het vormgeven van beleid.
“ZOL zit in je, en dat uit zich!”, klinkt de strategie en droomvisie van het Limburgse ziekenhuis. Medewerkers en kandidaten worden volledig ondergedompeld in het ZOL-merk. Dat merkt staat garant voor transparante processen – er is bijvoorbeeld de eigen ZOL job fair waarbij de ziekenhuisdeuren worden opengezet voor potentiële medewerkers – en een sterk welzijnsbeleid met een programma dat inzet op geestelijke gezondheid en lichamelijke paraatheid, en een mensgericht re-integratiebeleid.
Het Ziekenhuis Oost-Limburg wil vooral een community zijn, waar men trots is op het ‘merk’.
Om de vinger aan de pols te houden organiseert het ziekenhuis een medewerkerstevredenheidsbevraging. Deze enquête peilt naar de tevredenheid en het engagement binnen de afdelingen. Omdat de cijfers van 2022 een daling vertoonden ten opzichte van 2018, kwam er meteen een ziekenhuisbreed actieplan. Een voorbeeld daarvan was dat men zag dat starters snel weer afhaakten. Om die reden werd er ingezet op meer ondersteuning door verpleegkundig talentbegeleiders. Na een jaar stelt het ziekenhuis vast dat de uitstroom is afgenomen in deze groep. Of zoals ze het bij ZOL zelf formuleren: “Luisteren, afstemmen en aanpakken, daar zijn we sterk in.”
Joeri Busschaert en team
Zorgpersoonlijkheid van het jaar
Op 6 februari 2023 schudde de aarde in delen van Zuid-Turkije en Noord-Syrië. Op 20 februari datzelfde jaar vond er opnieuw een zware aardbeving plaats in de regio. De meeste mensen herinneren zich de ramp dankzij nieuwsberichten die de wereld rondgingen. Verpleegkundige Joeri Busschaert kan daar eigen herinneringen aan toevoegen. Eind februari sloot hij zich aan bij het B-FAST-team en hielp in Kirikhan de slachtoffers. Als RX-verpleegkundige bediende Joeri Busschaert het röntgenapparaat in het B-FASTveldhospitaal. Het team bestond er uit een honderdtal chirurgen, artsen, verpleegkundigen, militairen, vroedvrouwen, psychologen, maar geen radiologen. Zo ontstond een straffe samenwerking met radiologen van het thuisfront.
Niemand was voorzien op deze hulpactie, maar iedereen was flexibel
Deze ‘radiologen op afstand’, dr. Julie Desimpel, dr. Filip Borny, dr. Katrien Goemaere, dr. Xavier Hoste en dr. Sofie Allewaert hielpen Joeri Busschaert waar ze konden bij de interpretatie van soms moeilijk analyseerbare foto’s. Het was een intensief contact waarbij er vaak meermaals per dag werd gebeld en overlegd met het Ieperse artsenteam, en waarbij meer dan vierhonderd onderzoeken de revue passeerden.
Het Jan Yperman Ziekenhuis wil met dit dossier de spirit en solidariteit van het volledige team in de bloemetjes zetten. “Joeri’s collega’s hebben na de oproep van B-FAST hun uurroosters omgegooid en hem de kans gegeven om naar Turkije te trekken. Niemand was voorzien op deze hulpactie. Joeri nam vakantie of recup voor de missie, en zijn collega’s namen diensten van hem over. En de artsen van datzelfde team hebben geen moment getwijfeld om hem hierin te ondersteunen, ook bij de moeilijke medische beslissingen.”
Ruddersstove Maaltijdzorg
Duurzaamheidsaward van het jaar
Hoe verkleint u de ecologische voetafdruk van uw zorgorganisatie? Bij Ruddersstove Maaltijdzorg is het antwoord zeer duidelijk. De welzijnsvereniging zet volop in op duurzaamheid, en dat op verschillende manieren, te beginnen met de elektrificatie van het wagenpark voor de maaltijdbezorging. Een van de doelstellingen die de organisatie koestert is om tegen 2030 een volledige koolstofneutrale vloot te hebben. De laadpalen voor de wagens worden op hun beurt rechtstreeks aangedreven door elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op de parking.
De betrokkenheid van stakeholders en de gecreëerde synergiën versterken de positie als een innovatieve leider in duurzame zorg
De groene visie resoneert ook in het gebouwenbeheer. Zo zal het nieuwe gebouw – waarvan de oplevering voorzien is in 2025 – aangesloten worden op het warmtenet van IVBO. Dat betekent een reductie van het gasverbruik met dertig procent. Tot slot zit duurzaamheid ook in het dienstenaanbod – Ruddersstove zet de schouders onder het reduceren van voedselverspilling, ook door op maat gemaakte maaltijden te leveren aan de klant en zo minder voedseloverschotten in de hand te werken.
Alle stakeholders worden meegenomen in het duurzaamheidsverhaal. Medewerkers worden geïnformeerd en ondersteund in het nemen van duurzame beslissingen. “Tijdens onze trimestriële overlegmomenten worden feedback en voorstellen voor verbeteringen aangemoedigd en indien haalbaar, geïmplementeerd. Die gezamenlijke inspanning versterkt het verhaal, en creëert synergiën binnen de organisatie, wat leidt tot meetbare verbetering in de ecologische voetafdruk en sociale impact.”
UZA
Zorginnovatie van het jaar
Universitair Ziekenhuis Antwerpen biedt al ruim tien jaar vormen van thuisopvolging aan, maar is sinds de covidpandemie ook mee op de kar van telemonitoring gesprongen. Vandaag biedt het ziekenhuis verschillende vormen van telemonitoring aan, zelfs over langere periodes en voor een breed scala aan aandoeningen, van luchtwegaandoeningen tot kijkoperaties aan de schouder, ribfracturen en het OPAT-programma voor antibiotica.
Hybride zorgpaden creëren een unieke samenwerking tussen eerstelijns zorgverstrekkers en het zorgteam
Daarnaast is er UZA@home, een digitaal platform, dat instaat voor een naadloze ervaring voor patiënten gedurende hun zorgreis. Dit platform, geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier, biedt ook aan zorgverleners een handig overzicht van alle relevante informatie. Volgens het ziekenhuis heeft de introductie van het platform de verbinding tussen patiënten en zorgverleners zelfs versterkt. Patiënten kunnen nu makkelijker vragen stellen, ook nadat ze de deur van het ziekenhuis achter zich hebben dichtgetrokken. Dat draagt bij aan een vlotter en zorgzamer verloop van het herstelproces. Bovendien werkt het ziekenhuis nauw samen met huisartsenpraktijken om digitale zorgpaden te implementeren. “Zo verhogen we de algehele kwaliteit van de zorg, en verlichten we de druk op de eerste lijn en de spoeddiensten”, klinkt het.
De resultaten tonen een grote diversiteit aan. Binnen de postoperatieve zorgpaden ziet UZA een versneld ontslag naar huis, waarbij patiënten een actievere rol spelen in hun herstelproces. Maar die aanpak benadrukt ook de uitdagingen die op het pad van de patiënt komen wanneer die ontslagen is uit het ziekenhuis, zoals vragen rond wondzorg en pijnstilling en bewegingsangst. Het centrale zorgteam staat er dagelijks paraat om snel antwoord te bieden op deze bekommernissen.
MOPA
Intern Project van het jaar
Mopa vzw (Moslims en Palliatieve ondersteuning Antwerpen) biedt ondersteuning aan palliatieve patiënten met een migratieachtergrond. Vanuit de dagelijkse werking merkten medewerkers dat kinderen – familie van de patiënt – behoefte hebben aan ondersteuning op maat, en dat hun directe omgeving daarvoor extra handvaten kan gebruiken. Zo ontstond een mooi project. “Wat begon als een bescheiden onderdeel van onze nazorg, groeide uit tot een aanzienlijk deel van onze begeleiding.” Ook scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), zorgcoördinatoren en andere hulpverleners vonden de weg naar Mopa. Door de toegenomen vraag ontstond het idee om een volledig nieuwe plaats te creëren voor kinderen in rouw en hun omgeving. Dat project heet Eiland Niyae, een spel met educatieve opdrachten dat kinderen in interactie plaatst met de verschillende aspecten van rouw.
Dit project toont hoe initiatieven vanop de werkvloer kunnen uitgroeien tot cruciale pijlers binnen de organisatie.
“Dit project is een voorbeeld van hoe initiatieven van op de werkvloer kunnen uitgroeien tot cruciale pijlers binnen de organisatie, en hoe we ons blijven inzetten om de behoeften van onze patiënten en hun families te vervullen, zelfs als deze evolueren en groeien”, vat de organisatie het zelf goed samen.
De testfase op verschillende scholen en in verschillende jeugdcentra was beloftevol. Mopa kon op enthousiaste reacties rekenen. Kinderen gingen speels aan de slag met het onderwerp. Ook volwassenen waarderen het initiatief. “We zien dat kinderen ook effectief beter over hun emoties kunnen praten door handvaten te gebruiken die in het spel worden aangereikt en dat ze ook aansluiting vinden bij de verschillende onderdelen van het spel.” Mission accomplished!
Familiezorg Oost-Vlaanderen
Beste marketing van het jaar
De vraag naar enthousiaste werkkrachten in de zorg is hoog, en het aantal opgeleide zorgprofielen om aan die vraag te beantwoorden, laag. Daarom lanceerde Familiezorg Oost-Vlaanderen een nieuwe imago- en rekruteringscampagne. Doel was het werven van kandidaten voor een opleiding zorgkundige/verzorgende, en dat in samenwerking met VDAB. Het idee startte bij het vijfkoppige communicatieteam en eindigde in een breedgedragen campagne genaamd ‘Spreid je vleugels, word verzorgende’. Hiermee richt de thuiszorgorganisatie zich tot werkzoekenden en zij-instromers.
De campagne is het komende jaar te zien op sociale media en in het straatbeeld.
De campagne is een uitgekiende strategie die er op de koop toe ook leuk uitziet. Vier nieuwe mascottes zagen het levenslicht: de pelikaan, de albatros, de kolibrie, en de flamingo. Elke mascotte vertegenwoordigt een ‘type verzorgende’. Zo is de flamingo gespecialiseerd in het bieden van emotionele ondersteuning. Er werd goed nagedacht over de profielen, zodat ze betekenisvol en herkenbaar zijn. “Op het einde van het traject bespreken de leerkrachten hun algemene vaardigheden en attitudes en kiezen ze voor elke cursist een passende ‘totemnaam’”, kadert Familiezorg Oost-Vlaanderen. “Zo kunnen de attente kolibries of spontane flamingo’s het werkveld invliegen om het beste van zichzelf te geven.”
Het is een creatieve campagne die focust op het talent van (potentiële) medewerkers. De communicatie is fris en dynamisch. Het beoogde resultaat? Samen een nog warmer nest creëren, maar uiteraard ook voor meer naamsbekendheid zorgen, en Familiehulp Oost-Vlaanderen als een fijne, innovatieve werkgever positioneren.
Hospice Aulighem
Andere Zorgorganisatie van het jaar
Hospice Aulighem biedt palliatieve zorg aan ouderen. Het project maakt deel uit van woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Avelgem. Het is een warme, alternatieve verblijfplaats die ervoor zorgt dat een ziekenhuisopname niet nodig is. Cliënten worden er opgevolgd door de eigen huisarts, en familie en naasten zijn er 24/7 welkom. De partner is, indien gewenst, ook welkom om te verblijven in het hospice. Het is een warme laatste zorg. Belangrijk daarin is ook de kleinschaligheid van het project. Hospice Aulighem werkt met een vast, multidisciplinair team – versterkt door een ploeg vrijwilligers. Wie er werkt, kan rekenen op regelmatige opleiding en vorming.
We willen 'sterven' uit de taboesfeer halen.
Vandaag staat hospicezorg in Vlaanderen nog in haar kinderschoenen, en hospice Aulighem is een van de pioniers. Er wordt zowel op de korte als de lange termijn nagedacht. “Als voorzitter van de werkgroep Hospicezorg (van Zorgnet-Icuro) schrijft onze directeur mee aan een nieuw voorstel tot regelgevend kader. Tegen de volgende legislatuur zal deze werkgroep een voorstel van programmatie, financiering en erkenning aan de (nieuwe) beleidmakers overhandigen.” Maar ook kleine, dagelijkse initiatieven dragen bij aan de kracht van de organisatie. Mooie voorbeelden zijn de herinneringskistjes, of het optekenen van het levensverhaal van cliënten. Ook achteraf blijft de organisatie in de rouwverwerking betrokken.
Hospice Aulighem onderscheidt zich door haar voortdurende inzet voor de toegankelijkheid van hospicezorg. Zo wil het ‘sterven’ uit de taboesfeer halen, en het onderwerp meer bespreekbaar maken binnen de lokale gemeenschap, dat in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg en het project ‘Doodgewoon’ van Palliatieve Zorg Vlaanderen. Daarnaast is er ook een sterke geïntegreerde zorgpoot, met een focus op buurtgerichte zorg.
az groeninge
ziekenhuis van het jaar
Het Kortrijkse ziekenhuis az groeninge kwam de afgelopen jaren al vaker in de kijker. Het behaalde als eerste ziekenhuis in de Benelux een Gault&Millau-label voor de maaltijden. Vorig jaar mocht het ziekenhuis ook de award voor Zorgwerkgever van het Jaar mee naar huis nemen. Dit jaar is az groeninge ‘ziekenhuis van het jaar’, en dat voor de strategische focus die het voorlegt om de patiëntenzorg te optimaliseren.
Het ziekenhuis streeft ernaar patiënten actief te betrekken bij het kwaliteitsdenken, zo wordt er een customer journey uitgestippeld, focusgroepen georganiseerd en worden er brainstormsessies gehouden. ‘Voeding’ is zo’n onderwerp dat bevraagd wordt en waarover patiënten hun ongezouten mening mogen geven. “Via wenskaarten, papieren enquêtes van het Vlaams Patiëntenplatform en een zelf ontwikkelde digitale enquête leggen we ons oor te luister en werken we continu aan een betere ervaring en beleving.”
We hebben een jarenlange traditie en cultuur van feedback vragen aan onze patiënten.
Een ander stokpaardje van az groeninge is inzetten op ‘gedeelde zorg’. “We doorbreken het traditionele idee dat de verpleegkundigen en artsen de enige professionals zijn die een rol spelen in het zorgproces.” Verschillende zorgprofessionals worden betrokken, met als doel een ‘totaalzorg’ te leveren. Verpleegkundigen worden maximaal ondersteund, bijvoorbeeld door meer administratieve hulp, waardoor ze zich kunnen concentreren op de directe zorg voor de patiënt.
Het ziekenhuis van het jaar 2024 is ook een innovatief ziekenhuis. Zo wordt de digitale dienstverlening verbeterd door zelfcheck-in en online afspraken te faciliteren. Het team innovatie zorgt ervoor dat az groeninge klaar is voor de zorg van morgen.
WZC Het Heiveld
Woonzorgcentrum van het jaar
Woonzorgcentrum Het Heiveld is naar eigen zeggen een ‘klein dorp met 180 bewoners waar iedereen thuiszorg krijgt’. Die filosofie is voelbaar in de praktijk. De gangen zijn straten, de afdelingen zijn wijken, de oude kapel is een cultureel centrum en de cafétaria een bruin dorpscafé (inclusief jukebox en biljarttafel).
Wie afzakt naar dit dorp, zakt bovendien ook af naar de jaren ’50. Een weldoordachte visie: de gemiddelde bewoners is er 85 jaar, en was jong in de swingende jaren ’50. Oude reclameborden en voorwerpen uit deze tijd zorgen voor de sfeer. Ook de beschermde afdeling voor bewoner met dementie kreeg recent een opknapbeurt. Iedere bewoner heeft er nu een gepersonaliseerde voordeur.
Door een gedragen visie integreren wij natuur en dieren in de ouderenzorg.
Het leven in WZC Het Heiveld is er niet alleen herkenbaar voor ouderen, maar ook fijn. De bewoners worden aangemoedigd actief bij te dragen aan de moestuin en in de keuken. Ook dieren, zoals katten en cavia’s, maken deel uit van deze ‘groene zorg’ die de levenskwaliteit verbetert en het gebruik van psychofarmaca vermindert. Zorg geven is immers meer dan iemand een bed, bad en brood bieden.
Ook de buurt wordt zoveel mogelijk betrokken in het woonzorgcentrum. Zo is er een intergenerationele samenwerking met scholen in de buurt. Niet alleen met als doel de levenskwaliteit van ouderen te verhogen, maar ook om de ouderenzorg an sich in een beter daglicht te plaatsen.
“We betrekken de maatschappij in het woonzorgcentrum, door er bijvoorbeeld een filmfestival te organiseren, maar treden zelf ook naar buiten met onze ouderen, en gaan regelmatig naar evenementen in de stad”, klinkt het.
Kotee
thuiszorgorganisatie van het jaar
Kotee bundelt alle thuisdiensten van Motena, van thuisverpleging tot maaltijden aan huis, de poetsdienst, de klusdienst en de assistentiewoningen. De naam ‘Kotee’ is trouwens niet lukraak gekozen, maar verwijst naar de nabijheid van de diensten. Er is altijd wel iemand ‘in de kotee’. De thuiszorgorganisatie streeft ernaar pal in de leefwereld van de mensen – en daarmee mikken ze niet enkel op zorgbehoevenden – en de medewerkers te staan.
We proberen echt te luisteren en in te spelen op de noden en wensen.
Hoe overbrug je afstand tussen mensen? Dat doen ze bij Kotee met ‘kleine gestes’, zoals eenzame mensen mee op maaltijdronde nemen zodat ze het huis uit komen. Medewerkers die zich hiervoor engageren, komen op geregelde tijdstippen samen in een ambassadeursgroep die nadenkt over andere warme initiatieven. Verder wordt er sterk ingezet op de signaalfunctie van thuiszorgprofessionals. Medewerkers worden opgeleid om problemen te detecteren.
Ook klanten mogen ideeën aanreiken. Iedere klant kan feedback geven – medewerkers noteren dat in een app. Daarnaast is er een digitaal systeem dat dienstoverschrijdend werkt, waarin het klantendossier wordt bijgehouden. Tot slot zijn er ook Kotee Coaches: maatschappelijke werkers die de klanten ondersteunen bij financiële situaties of andere (zorg)vragen.
Met deze verschillende rollen en initiatieven slaagt Kotee erin te voelen wat er leeft in de buurt. En enkel zo kan er ingespeeld worden op de reële noden en behoeften van klanten. Een inspirerende dienstverlening.