Zorgwerkgever van het Jaar 2022

 UZ Gent is dé Zorgwerkgever van het jaar 2022 

 Filiep Bataillie (AZ Herentals) krijgt award als Zorgpersoonlijkheid van het jaar 2022 

 Uit 73 kandidaten koos een professionele vakjury tien vooruitstrevende zorgorganisaties die een voorbeeld zijn voor hun collega’s. De hoofdvogels werden afgeschoten door UZ Gent en dr. Filiep Bataillie van AZ Herentals, die zich respectievelijk Zorgwerkgever en Zorgpersoonlijkheid van het jaar mogen noemen. Opvallend: in beide gevallen is er een link met het theater. UZ Gent diende een project in waarin ‘Antigone’ een centrale plaats speelt, en dr. Bataillie is niet alleen orthopedisch chirurg, hij stond ook op de planken met zijn monoloog ‘Adem’.  

 Gent, 28 april 2022 – ZORG Magazine, het vakblad voor leidinggevenden in de zorgsector en organisator van de jaarlijkse awarduitreiking, deed een beroep op negen ervaren experten die de zorgsector door en door kennen om de 73 ingediende dossiers te analyseren en beoordelen. In De Bijloke in Gent, bijgewoond door een honderdtal genodigden en vanop afstand gevolgd door een veelvoud daarvan tijdens de livestream, vond vandaag de apotheose plaats: de genomineerden en winnaars werden bekendgemaakt. 

 Van Antigone tot Adem 

 De hoofdprijs ging naar UZ Gent. Met hun voorstelling ‘Antigone – Garagisten van het lichaam, verzorgers van de ziel’ wisten ze niet alleen nieuwe mensen – potentiële werknemers – in het ziekenhuis te verwelkomen, ze brachten meteen ook een ode aan de veerkracht van de mensen in de zorg. Dat heel de productie, van het acteren tot kostuums, van muziek tot technische ondersteuning, in handen was van e eigen medewerkers, wist de jury in het bijzonder te charmeren. 

 Ook dr. Filiep Bataillie ging met een trofee naar huis. De kersverse Zorgpersoonlijkheid van het jaar speelde tijdens de coronacrisis een bijzondere rol in AZ Herentals, tot op het moment dat hij zelf met COVID-19 moest opgenomen worden. Zijn ervaring als coronapatiënt inspireerde hem tot het schrijven van een theatermonoloog, ‘Adem’. Hij bracht het stuk zelf op verschillende podia in Vlaanderen.  

‘Eye-opener’ 

 De jury kon het zich niet laten om nog een derde organisatie bijkomend in de bloemetjes te zetten. MOPA biedt palliatieve zorg aan voor patiënten van allochtone afkomst. De jury luisterde met open mond naar het verhaal van oprichtster Latifa. Toen zij een leemte in de klassieke zorgverlening zag, bleef ze niet bij de pakken zitten en startte haar eigen organisatie. De juryleden, nochtans mensen met veel ervaring en expertise, spraken over een echte ‘eye opener’ en wilden uitdrukkelijk hun appreciatie voor Latifa en haar organisatie uitspreken. 

 Waardering 

 Naast de al genoemde organisatie, vielen nog acht andere in de prijzen, stuk voor stuk actoren die een voorbeeld zijn voor anderen. Evelien Van Hyfte, Operational Director van ZORG Magazine: “Het voornaamste doel van de uitreiking van deze tien awards is om de sector in zijn totaliteit uitgebreid in de bloemetjes te zetten. Het dagelijkse applaus is misschien verstomd, maar de waardering voor de zorg blijft. De 73 ingediende dossiers tonen aan hoeveel zorgorganisaties fier zijn op hun werk, hun medewerkers en hun cliënten. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. We hopen dat de best practices, verhalen en projecten die aan bod gekomen zijn als inspiratie kunnen dienen en leiden tot een nog betere zorg in Vlaanderen en Brussel.” 

Een overzicht van de winnaars en genomineerden: 

Thuiszorgorganisatie van het jaar

Winnaar: Thuisverpleging OHC

Ereplaatsen: Zorgband Leie & Schelde, Vlaamse Beroepsvereniging voor Zelfstandige Verpleegkundigen

 Woonzorgcentrum van het jaar

Winnaar: Zorgband Leie & Schelde

Ereplaatsen: WZC Mayerhof, Orelia Serrenhof

 Ziekenhuis van het jaar

Winnaar: AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV 

Ereplaatsen: AZ Groeninge Kortrijk

 (Andere) zorgorganisatie van het jaar

Winnaar: Zuiderlicht 

Ereplaatsen: Viro vzw, Welzijnskoepel

 Mooiste branding van het jaar

Winnaar: ASZ Aalst

Ereplaatsen: Anamcara Thuisverpleging, OLV Aalst

 Beste externe marketing van het jaar

Winnaar: AZ Monica

Ereplaatsen: ZNA, Ziekenhuis Geel

 Intern project van het jaar

Winnaar: GZA-ziekenhuizen: GZA-medewerker app

Ereplaatsen: AZ Alma: Digitaal informatiebord EHBI, Het Gielsbos: Inclusief café De Stroom

 Zorginnovatie van het Jaar

Winnaar: AZ Alma: SMS-project

Ereplaatsen: i-mens: Direct Hiring, KIDZ @ Motena: KidzProof

 Zorgpersoonlijkheid van het Jaar

Winnaar: Dr. Filiep Bataillie (AZ Herentals)

Ereplaatsen: Kris Deconinck (AZ Damiaan) & Dieter Geerinck (Ziekenhuis Geel)

Zorgwerkgever van het jaar

Winnaar: UZ Gent

Ereplaatsen: Mopa – Migratie & Palliatieve Ondersteuning Antwerpen,
De Klimroos vzw

Filiep Bataillie (Hoofdarts AZ Herentals & Zorgpersoonlijkheid van het Jaar 2022)

“Ik heb zowat van de hele wereld berichten gekregen. Ik heb twee dagen op een wolk geleefd, omdat de berichten bleven komen, al ben ik ondertussen wel al wat bekomen.”

Valerie Vinck (Departementshoofd Personeel en Organisatie, UZ Gent)

“We zijn erg blij met de award van Zorgwerkgever van het Jaar 2022 en we gaan gewoon zo voortdoen.”