Zorgwerkgever van het Jaar 2021: een livestream om nooit te vergeten

Na een jaar zonder, werden dit jaar de awards voor Zorgwerkgever van het Jaar opnieuw uitgereikt, zij het op een ietwat bijzondere manier. De bijzondere ceremonie vond plaats in een lege Minardschouwburg in Gent en werd live uitgezonden op YouTube. Het was een andere editie dan we gehoopt hadden, maar daarom niet minder waardevol. Want de zorgsector verdient het meer dan ooit om in de bloemetjes gezet te worden.

Met uitzondering van de presentator, de band, prijsuitreikers en genomineerden, was er niemand aanwezig in de Minardschouwburg, maar het grote publiek kon de ceremonie live volgen vanuit de huiskamer. 500 gelukkigen kregen zelfs een heuse apero-box thuisgestuurd om de ervaring compleet te maken.

De eerste awards worden uitgereikt

Stipt om half zeven vliegt presentator Joris Hessels er meteen in met de eerste award, die voor Thuiszorgorganisatie van het Jaar. Motena, Zorgband Leie & Schelde en het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen maken nog kans op de titel, en Valerie Thoen, HR-manager bij de stad Dendermonde, mag de gelukkige winnaar bekendmaken. En dat is Motena, de organisatie die zich onderscheidt door kleine gestes die hun thuiszorg naar een hoger niveau tillen.

Daarna is het de beurt aan het Woonzorgcentrum van het Jaar. De vertegenwoordigers van Het Heiveld, Sint-Vincentius Avelgem en Van Zuylen Mintus worden op het podium geroepen en dan is het woord aan Timothy Vermeir, de hoofdredacteur van HR Square.

Het Heiveld mag zich voortaan Woonzorgcentrum van het Jaar 2021 noemen, en daar is directeur Geert Roggeman zeer blij mee. “Ik ben ervan overtuigd dat je alleen maar goede zorg kunt leveren als je goede medewerkers hebt, die content zijn. Daar zet ik mij elke dag opnieuw voor in.”

Voor de volgende categorie wordt de hulp ingeroepen van Gregory Wuytack van Infolearn. Hij mag bekend maken welk van de drie genomineerden – AZ Alma, Europaziekenhuizen of Ziekenhuis Inkendaal – gekroond wordt tot Ziekenhuis van het Jaar. De eer gaat naar AZ Alma, waar de award een mooi plaatsje krijgt aan het onthaal, zo verzekert Annabell Verhaegen ons.

De award voor Andere Zorgorganisatie van het Jaar wordt uitgereikt door Piet Van Schuylenberg, directeur mens bij VVSG. Terwijl de band met “They do really care about us”, een gepaste eigen interpretatie van de Michael Jackson-hit brengt, worden de genomineerden, Het Gielsbos, MPI Oosterlo en Brake-Out op het podium geroepen.

Brake-Out wordt de winnaar van deze bijzondere award. Tim Maenhout, projectverantwoordelijke reageert tevreden: “Deze award geeft ons vertrouwen om verder te groeien, en om nog meer mensen met een beperking te helpen hun rem uit te zetten en hun talenten te ontdekken.”

Ook branding, marketing en innovatie worden beloond

De avond gaat verder met de prijs voor mooiste branding. Genomineerden zijn i-mens, Mintus en Motena, en de prijs wordt uitgereikt door Annick Dillen, jurylid en business director van X-Care in Motion. I-mens kaapt het beeldje weg, een gloednieuw merk dat vorig jaar gelanceerd werd, na een fusie van verschillende spelers in de thuiszorgsector.

De volgende prijs, die voor meest bijzondere externe marketingactie, wordt uitgereikt door Freya Schits van Well Played. De Ambulance Ambiance van AZ Zeno, de remake van een videoclip van Paul Kalkbrenner van Woonzorggroep GVO en ‘Wat deed Dimitri’ van UZ Brussel zijn nog in de running, maar het is Woonzorggroep GVO die als winnaar uit de bus komt.

Na een muzikaal intermezzo in het typische Zultse dialect van Berlaen, gaat de uitreiking verder met de laatste vier awards.

Intern Project van het jaar wordt uitgereikt door zorgambassadeur Lon Holtzer, de genomineerden zijn de Steuntelefoon van Motena, het vernieuwde verslavingszorgtraject van Ziekenhuis Geel en Krekelpop, het alcoholvrije festival van Zorggroep Sint-Kamillus. De prijs gaat naar de Steuntelefoon van Motena, een initiatief waardoor werknemers het afgelopen jaar telefonisch terecht konden bij therapeuten.

Tijd voor innovatie dan. Zowel Ziekenhuis Geel als AZ Alma als PZ Annendael ontwikkelden innovaties die een award waardig waren, maar uiteindelijk is het het Shared Ventilation System van Ziekenhuis Geel dat de prijs, uitgereikt door Nicholas Vannieuwenhuyze van PostNL, wegkaapt.

De drie zorgpersoonlijkheden van het jaar

En dan komen we bij een van de kleppers van de avond: Zorgpersoonlijkheid van het jaar. Karin Moykens, secretaris-generaal van het departement welzijn en volksgezondheid wordt erbij geroepen om de prijs uit te reiken. Als eerste wordt Marc Noppen naar voren geroepen, die door zijn team verrast werd met de nominatie.

Maar dat is niet de enige verrassing van de avond, want ook Luc Verbeke wordt in de bloemetjes gezet met een lifetime achievement award voor zijn niet aflatende inzet voor den Dries, waar mensen met een verstandelijke beperking worden opgevangen.

En last but not least wordt ook Isabelle Persoons, hoofdverpleegkundige op de Covid-19-afdeling van Jan Palfijn in Gent in de bloemetjes gezet, en dat door eerste minister Alexander de Croo, die voor de gelegenheid inbelde via Zoom. Hij uitte ook nog zijn dankbaarheid en respect voor de hele sector.

Dé award van de avond

De premier mocht ook meteen de laatste prijs van de avond uitreiken: Zorgwerkgever van het Jaar 2021. Genomineerd in deze categorie: UZ Gent, Zorgbedrijf Meetjesland en UZ Brussel. Maar er kan maar één winnaar zijn, en dat is dit jaar Zorgbedrijf Meetjesland. HR directeur Nathalie Thienpont mag de award triomfantelijk in ontvangst nemen.

En met die award werd de avond afgesloten. Een bijzondere editie na een bijzonder jaar. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie, hopelijk opnieuw in een afgeladen schouwburg.

The day after

Omdat goed nieuws altijd wat tijd nodig heeft om te bezinken, belden we de ochtend na de uitreiking zorgpersoonlijkheid van het Jaar Marc Noppen en Nathalie Thienpont, HR directeur van de zorgwerkgever van het jaar op voor een reactie:

Nathalie Thienpont (HR-Directeur, Zorgbedrijf Meetjesland)

“Deze award is het bewijs dat we als jonge zorgorganisatie het juiste pad zijn ingeslagen. We zijn er op korte tijd in geslaagd volwassen te worden, door ons wendbaar op te stellen, en daar heeft ons waardegedreven personeelsbeleid zeker bij geholpen.”

Marc Noppen (CEO, UZ Brussel)

“Mijn mailbox loopt over vandaag, ik krijg veel positieve reacties en dat doet plezier. Nu we niet meer bejubeld worden zoals in de eerste golf het geval was, denk ik wel dat dat een evenement als dit een goede boodschap geeft. Die publieke erkenning voor de hele sector doet deugd.”